Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Az igazságügyi miniszter egy konferencián elárulta, hogy van, amiben még Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével is egyetért.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Media for Freedom konferencián mondta el, miért tartja fontosnak a közösségi médiát irányító óriásvállalatok szabályozását – írja a Telex. Mint idézik,

Varga szerint a közösségi médiumok olyanná nőtték ki magukat, mint az ivóvíz- vagy áramszolgáltatás.

Fontos ezért, hogy az emberek kontrollálják ezeket a platformokat, és ne a közösségi média az ő életüket – mondta a miniszter. Az emberek alatt a Fidesz-kormányt értheti Magyarország vonatkozásában, korábban ugyanis pedzegette, hogy ha kell, törvénymódosításokra is javaslatokat tesz minisztériuma. A közösségi média rendszabályozása érdekében hozta létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot is, miután tavaly decemberben – nem először – cenzúrázással vádolta meg a Facebook-ot.

A konferencián a miniszter azt is megjegyezte, hogy bár általában nem egyezik a véleménye Věra Jourovával, abban egyetértett az Európai Bizottság alelnökével, amikor Trump Twitterről való kitiltását szerinte a szólásszabadságra nézve veszélyesnek ítélte meg. (Varga korábban Jurová lemondását követelte, amiért az alelnök azt nyilatkozta a Spiegel-nek, hogy beteg demokráciát épít Orbán Viktor.)

Zárásul Varga – mint a Telex idézi – hozzátette: reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi uniós tagállam is felismeri majd a téma fontosságát, és tesznek az közösségi médiumok szabályozásáért.

Varga Judit cenzúrát kiáltott, a Facebook cáfol – de vajon hihetünk-e a véletlenekben?

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz – Donald Trump esetéből is okulva – egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

SSD Tárhely