Van egy amerikai város, ahol 66 napon át tart az éjszaka

Van egy amerikai város, ahol 66 napon át tart az éjszaka

November 18-án szerdán leszállt a sarki éjszaka az amerikai Utqiagvik nevű településre, ami azt jelenti, hogy a következő több mint két hónapot teljes sötétségben töltik majd az ott élők.

Miközben sokan nem szeretik a telet és a téli időszámítást, mert emiatt nagyon korán lemegy a nap, több olyan település is létezik a világon, ahol még ennyi világosságnak is örülnének télen. Ilyen például az alaszkai Utqiagvik – amely 2016-ig a Barrow nevet viselte –, ahol a szerdai napnyugta azt jelentette: idén már nem is lesz világos a kis városban. Sőt, mire legközelebb felkel a Nap január 23-án, már Joe Biden lesz a beiktatott amerikai elnök.

Utqiagvik az Egyesült Államokban, a világon pedig a 12. legészakibb település, amely az északi sarkkörtől 5 fokkal északabbra fekszik. A városka elhelyezkedése miatt minden évben megfigyelhető a sarki éjszaka (polar night) néven ismert jelenség, amely extrém hosszú éjszakát – és nappalt – eredményez.

©

Mivel a Föld döntött tengely mentén forog, az Északi-sarkkörnél napokon, heteken vagy akár hónapokon át nem kel fel télen a Nap, nyáron pedig nem bukik le a horizont alá.

A nappalok az Egyesült Államokban június óta egyre rövidültek, Utqiagviknál azonban ez a csökkenés extrém mértékben tapasztalható. A településen november 1-jén még 5 óra 42 percen át volt világos – a Nap helyi idő szerint 10 óra 18 perckor kelt fel, és 16 órakor nyugodott le –, november 18-án azonban már csak 18 percen át volt a hagyományos értelemben vett nappal.

Ezek után a Nap néhány fokkal végig a horizont alatt marad majd, nappali sötétségbe borítva a területet. A december 21-i téli napforduló idején ez 4,7 fokot fog jelenteni.

Bár mindez elviselhetetlenül hosszú éjszakának tűnhet, azért van, ami “kárpótolja” az ott élőket: május 11-től augusztus 18-ig egyszer sem sötétedik majd be, a Nap ugyanis folyamatosan a horizont felett lesz majd – írja a The Washington Post. Az Északi- és a Déli-sarkon egyébként még ennél is extrémebb a helyzet, ott évente egyetlen egy napfelkeltét és napnyugtát láthat az ember.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely