Történelmi videó: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

Történelmi videó: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. Ezeket mutatta be a NASA hétfő este.

Óriási sikert könyvelhetett el a NASA, miután február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a Perseverance nevű marsjáró. A szerkezet leszállása már önmagában is igen komoly teljesítmény lett volna, ám mindezt tovább fokozza, hogy a manővert önvezető módban végezte el a robot.

A leszállást éppen ezért a NASA csak 7 pernyi rettegésként emlegetette, hiszen a földi irányítás csupán pittyegésekből szerezhetett tudomást arról, hogy sikerült-e a művelet. A szakemberek akkor a nagy távolság miatt beavatkozni nem tudtak a folyamatba, arról viszont gondoskodtak, hogy később megnézhessük, mi is történt pontosan. Az erről szóló videót hétfőn este tette közzé a szervezet.

A marsjáró leszállóegységén jó néhány kamerát helyeztek el a szakemberek.

A leszállás után a Perseverance több mint 30 GB adatot küldött el a Földre, ami mintegy 23 ezer felvételt jelent. A landolásról készült összefoglaló videón jól látni, mi minden történt a művelet során.

Ahogy a kutatók megjegyezték: hatalmas dolog, hogy videót láthattunk az eseményről. Jó néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis, amikor az első kép megérkezett a Földre a Marsról, azt még a mérnököknek kellett milliméterről milliméterre, egy előre megadott kódolás segítségével kiszínezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely