Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

A Facebook több olyan funkciót is bevezet a közösségi oldalon, valamint a Messengerben és az Instagramon is, amik segíthetnek gátat szabni a gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bejegyzések terjedésének.

A Facebook az elmúlt években több lépést is tett annak érdekében, hogy megakadályozza a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bejegyzések és tartalmak terjedését a közösségi oldalon. Ennek kicsúcsosodása volt az, amikor 2020 nyarán egy új kezdeményezés, a Project Protect létrehozásában is segítettek, amelynek legfőbb feladata, hogy újonnan fejlesztett technológiák segítségével védjék meg az online térben a gyerekeket.

A Facebook most több olyan fejlesztést is bejelentett, ami segít megakadályozni, hogy a felhasználók ilyen tartalmakat osszanak meg a közösségi oldalon.

Ezek közül az egyik egy felugró üzenet, amit a tervek szerint a cég összes alkalmazásába beépítenének, és azoknak a felhasználóknak jelenítenék meg, akik a gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos tartalmakra keresnek rá. Ez figyelmeztetni fogja őket a tartalom megtekintésének lehetséges jogi következményeire, valamint segít abban is, hogy az adott típusú tartalommal szemben milyen módon lehet fellépni.

©

Egy másik fejlesztés azokra a felhasználókra fókuszál, akik megosztani akarnak mások által feltöltött, ilyen témájú tartalmat. Ők szintén egy biztonsági figyelmeztetést kapnak arról, hogy az adott tartalom sérti a Facebook felhasználási feltételeit, a megosztás pedig jogi következményekkel járhat. A Facebook emellett törli az adott tartalmat, valamint fel is függesztheti annak a felhasználónak a fiókját, aki ilyesmit oszt meg a platformon.

©

Emellett frissítették a bejegyzések jelentésnek módját is, így mostantól olyan opciót is választhatnak a felhasználók, ami kifejezetten a gyermekek meztelenségére és/vagy szexuális kizsákmányolására vonatkozik.

©

De más változásra is számítani lehet. Antigone Davis, a Facebook biztonsági vezetője szerint a cég a jövőben azokat a bejegyzéseket is törölni fogja akár a közösségi oldalról, akár az Instagramról, amelyek egyébként teljesen ártatlanok, ám a hashtagek között vagy a leírásban olyan szöveg szerepel, ami a gyermekek szexuális és egyéb kizsákmányolására utalhat. Emellett szükség esetén az adott profilt, oldalt és csoportot is eltávolíthatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely