Több mint százezer nőről készítettek meztelen képeket deepfake segítségével

Több mint százezer nőről készítettek meztelen képeket deepfake segítségével

A nők képeit egy WhatsApp-szerű üzenetküldő alkalmazáson keresztül juttatták el botokhoz, melyek utána a tudtuk nélkül generáltak róluk kamu meztelen fotókat.

A biztonsági elemzők egy ideje gyanakvással nézik az egyre élethűbb kamu képeket készítő deepfake technológiát, mely fotók alapján képes az emberek arcát lecserélni valaki máséra. Most egy meglehetősen komoly visszaélésről számoltak be, melynek során nagyjából 104.852 nőről készülhettek kamu meztelen képek.

A gyanútlan áldozatok fotóit a WhatsApphoz hasonló üzenetküldő, a Telegram bizonyos csatornáin keresztül töltötték fel a tudtuk vagy beleegyezésük nélkül.

Az alkalmazáson belül egy teljes bot-ökoszisztéma működött, melyeknek az volt a célja, hogy megkreálják a deepfake képeket a nőkről. A beküldők valószínűleg a közösségi oldalakról szedték az áldozatok fotóit, melyeket utána lényegében megrendelésre alakítottak át nekik a Telegramon működő botok.

A problémát feltáró jelentés megállapította, hogy a kérdéses Telegram-csatornák tagságának 70 százaléka Oroszországból vagy más kelet-európai országból származott. Külön aggasztó, hogy a feltöltött képek között kiskorú lányokról készültek is voltak. A botokat a jelentés szerint kifejezetten reklámozták a VK nevű orosz közösségi oldalon, azonban a platform elmondása szerint ők minden hasonló tevékenységet tiltanak. 

Domain