Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Több európai országban is olyan meleg volt az elmúlt néhány napban, milyenre még nem volt példa korábban.

Bár a naptár szerint még februárt írunk, az elmúlt egy hétben gyakorlatilag megfeledkezhettünk arról Európában, hogy ez a hónap még erősen a télhez tartozik. Az utóbbi napokban szokatlanul meleg volt a kontinensen, ami még úgy is meglehetősen ijesztő, hogy eközben Oroszországban még fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Az időjárás a hét elején kezdett el felmelegedni Európában, és csütörtök magasságában csúcsosodott ki, amikor is a kontinens több országában is rekordmagas hőmérsékletet regisztrálhattak a szakemberek.

Svédország délkeleti részén például 17 Celsius-fokot mértek, ami a valaha mért legmagasabb februári hőmérséklet volt az országban. Hasonló volt a helyzet Lengyelországban, Liechtensteinben, Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákiában is – összegez az Earther.

Ezek közül a horvátoknál volt a legmelegebb, ott 26,4 Celsius-fokot mértek, de megdőlt például a csehek 14 havi hőmérsékleti rekordja is. Ha pedig önmagában ezek az adatok nem volnának eléggé egyértelműek, akkor érdemes megnézni azt is, hogyan alakult az átlaghőmérséklet a kontinensen az elmúlt egy hónapban. Ezek szerint

átlagosan 11 és 16,7 Celsius-fok között alakult a hőmérséklet

egy olyan hónapban, amelyben ilyenkor még fagypont körüli értékeket kellene mérni.

©

Az abnormális időjárásból a németeknek is kijutott: egy hét alatt csaknem 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet egy német meteorológiai állomáson. Ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta.

Sajnos nem ez volt az első eset, hogy ilyen hőhullámmal kellett szembesülni februárban. 2019 februárjában szintén olyan volt az időjárás, hogy rekordmagas hőmérsékletet hozott az adott hónapban. Ez pedig már előrevetítette a forró nyarat, amely során mintegy 2500 ember halt meg a hőség miatt. A kutatók szerint ez a tendencia válik majd megszokottá: 10-szer nagyobb eséllyel fordul elő a két évvel ezelőttihez hasonló helyzet a klímaváltozás miatt.

A mostani meleg időjárás a hétvégére változhat meg valamelyest, amikor egy érkező front lehűti majd a levegőt a kontinens felett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely