Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Éppen a verandán dolgozott az a férfi, akinek kertjébe nem sokkal később különös összetételű meteorit zuhant. Az alig két kilós darabkáért jelentős összeget kapott.

Csak ritkán fordul elő, hogy egy meteorit lakóövezetben, házak közelében érjen földet, ám Indonéziában mégis ez történt. Ráadásul nem is akármilyen kavics pottyant le az égből: egy úgynevezett szenes kondritról van szó, amely viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz vizet és szerves vegyületeket.

A 2,1 kilogrammos meteorit egy koporsókészítő kertjében landolt. A férfi először nem is tudta, mivel van dolga, akkora robajjal érkezett. A szikladarab át is szakította a terasz bádogtetőjét, majd kicsivel arrébb a talajba fúródott. “Amikor megfogtam, még mindig meleg volt” – mondta a kőzet megtalálója, Josua Hutagalung.

Azt már egy szakértő segítségével sikerült megállapítani, hogy a meteorit hozzávetőlegesen 4,5 milliárd éves lehet, összetétele miatt pedig rendkívül ritka; az ismert meteoritoknak ugyanis csak mintegy 5%-át alkotja a szenes kondritok csoportja.

[A mélység titka: 460-700 kilométeres mélységből került elő egy új ásvány]

A 33 éves Hutagalung rögtön fel is becsültette a követ, amelyről a BBC helyi újságírójának elárulta, egy gyűjtő végül 200 000 000 indonéz rúpiáért, azaz 4,2 millió forintnyi összegért vásárolta meg. A meteorit azóta megint tulajdonost váltott, és ma már arizonai állami egyetem meteoritudományi központjában tárolják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely