Radioaktív halat fogtak Fukusima közelében

Radioaktív halat fogtak Fukusima közelében

Felfüggesztették a sügérhalászatot a térségben.

Két év után ismét radioaktív halat fogtak Japánban, Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelőtt egy atomerőmű közelében nukleáris anyag jelentős mértékű kiszivárgását is okozó földrengés történt – közölte hétfőn a japán NHK közszolgálati televízió.

A tájékoztatás szerint a kifogott tengeri sügér szervezetében kimutatott radioaktív szennyeződés ötszöröse a japán hatóságok által megállapított küszöbértéknek.

A japán halászati szövetség a történteket követően felfüggesztette az érintett halfajta halászatát a fukusimai vizeken.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben. Jelentős mennyiségű radioaktivitás lépett ki. A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A japán kormány októberben úgy döntött, hogy az óceánba eresztik a megsérült atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét.

Kilenc napja újabb földrengés volt Fukusimában, a 7,1-es erősségű földmozgás után arról számoltak be a hatóságok, hogy az atomerőműben semmilyen rendellenességet nem észleltek.

Újra földrengés rázta meg Fukusimát

Szinte pont tíz évvel ezelőtt okozott egy ugyanekkora földrengés olvasztott le három atomreaktort. Az első híradások nem szólnak nagyobb károkról, és cunamitól sem tartanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely