Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Két érdekesebb teszten is átesett az iPhone 12 kijelzője, amelyek a panel strapabíróságát igyekeztek megmérni. Kiderült: az Apple nem túlzott, amikor erősebb védelemről beszélt.

A MobileReviewsEh csatornát működtető youtuber már hozzájutott az új iPhone 12-höz, és rögtön komoly sérülést okozott neki. Nem felelőtlen használatról van szó, hanem egy (pontosabban két) érdekes kísérletről: a videós annak igyekezett utánajárni, valóban olyan erős-e a mobil kijelzője, mint ahogy azt az Apple állítja. Ehhez előbb nem árt tisztázni, pontosan milyen újdonságról van szó: az amerikai gyártó röviden kerámiapajzsnak (Ceramic Shieldnek) nevezi fejlesztését, amit a képernyővédelem terén jelentős tapasztalatokkal rendelkező Corninggal találtak ki. Az egész lényege, hogy az üveg belső szerkezetében átlátszó kerámiakristályok találhatók. Az Apple szerint a megoldás bármely okostelefon-üvegnél erősebb, egy dupla ioncserés eljárásnak köszönhetően pedig karcállóbb is.

A videós először digitális erőmérővel vizsgálta az új iPhone kijelzőjét. Itt annak igyekezett utánajárni, mekkora erőkifejtés hatására reped/törik meg a panel. A kijelző meglepetésre 442 newtonig bírta (ez nagyjából 45 kilogramm súlynak felel meg), amely a korábbi, 11-es modell által produkált értéknél közel 100 egységgel több. Az a telefon 352 newton erőnél (36 kilogramm súlynál) repedt szét.

A teszt második részében olyan hétköznapi tárgyakkal karcolják az eszközt, mint a kulcs vagy az érme. A telefon összességében ezt is jól bírta, habár az érmével sikerült látható sérüléseket okozni, főleg az oldalán. A videós végezetül a Mohs-féle keménységi vizsgálatnak is alávetette az új iPhone-t. Ilyenkor különféle keménységű eszközzel karcolgatják (elsősorban) a kijelzőt, a végeredményt pedig egy 10-es skálán osztályozzák. Ez az iPhone 12 esetében 7 lett, ennél a szintnél jelentek meg az első, már látható karcok. Ez a napjainkban kapható csúcsmobilokéval azonos értéket jelent – ezen a téren tehát nem jelentős az előrelépés.

A tesztekből összességében az olvasható ki, hogy az Apple nem túlzott, amikor erősebb védelemről beszélt. Noha ettől függetlenül sem érdemes tok nélkül használni a mobilt, már csak a javítási költségek miatt sem. Azok ugyanis most is magasak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely