Nagyot lépnek előre teljesítményben az asztali Intel Rocket Lake processzorok

Nagyot lépnek előre teljesítményben az asztali Intel Rocket Lake processzorok

Százalékosan is két számjegyű teljesítménynövekedést ígér az Intel az asztali Rocket Lake chipekhez.

Az Intel hivatalosan is megerősítette, hogy 2021 első negyedévében jönnek a tizenegyedik-generációs asztali Rocket Lake processzorai. A Rocket Lake-S lapkák PCI Express 4.0-támogatás mellett két számjegyű teljesítménynövekedést ígérnek IPC-fronton, a Cypress Cove architektúrának hála. Vagyis az Ice Lake-S-hez mérten meghaladja a tíz százalékot a teljesítményfölény (a Core i9-10900K is beleértendő a sorozatba). 

Az új sorozatnál az Ice Lake CPU- és a Tiger Lake GPU-architektúrát ötvözik, Intel Xe grafikával, 8-maggal és 16-szállal. Az architektúrát maximum 20 PCIe 4.0 sáv, Quick Sync videotámogatás, Deep Learning Boost és VNNI jellemzi, illetve lesznek új tuninglehetőségek is az 500-as szériás lapkakészletű alaplapokba illeszthető processzoroknál, amelyek DDR4-3200-as memóriát és USB 3.2 Gen 2-t támogatnak. 

A VideoCardz márciusi megjelenésről tud, ez viszont még nem hivatalos. A Rocket Lake platform egy újabb bőr lehúzása a régi 14 nm-es eljárásról, miközben a 11. szériát a Tiger Lake-kel és 9 új chippel nyitja az Intel. Azt nem tudni, hogy a Tiger Lake-ből lesz-e asztali változat, de a Rocket Lake ettől függetlenül 2021 elején jön ilyen verzióban. 

Hivatalosan az Intel júliusban halasztotta el 6 hónappal a 7 nm-es technológiáját az eljárás hibái miatt, addig a 10 nm-es technológiát finomítaná. 2021 második felére egyébként már az Alder Lake és szerverfronton a 10 nm-es Sapphire Rapids várhatóak. 

Domain