Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Frissítette a felhasználói fiókokra vonatkozó tárolási elveit a Google. Közvetve azt javasolja, ne csak az ő felhőjét vegyék igénybe a felhasználók.

A napokban kaptuk a hírt arról, hogy jövőre vége az „ingyenebédnek”: jövő júliustól csak korlátozott tárhelyen őrizhetjük fotóinkat a Google szerverén. Emellett a keresőóriás az inaktív Gmail-, Fotók- és Drive-fiókokra is új szabályokat vezet be – figyelmeztet a Slashgear.

Ennek értelmében 2021. júnus 1-jétől rendszeresen vizsgálja majda a fiókokat, és törli a 24 hónapja inaktív fiokok tartalmát a Drive, a Fotók és a Gmail szolgáltatásból. Annyiban persze nem fogja ez váratlanul érni a felhasználókat, hogy a Google többször is figyelmeztetést küld majd a törlés előtt. Mindenesetre, ha ki akarná kerülni ezt, az most és utána rendszeres időközönként nézzen rá a Gmailjére, Drive-jára és a fotótárolós Photos szolgáltatásra.

A Google által közölt adatok szerint naponta több mint 4,3 millió GB-nyi adatot adnak hozzá a felhasználók Gmailhez, a Drive-hoz és a Fotókhoz.

A Google lépése, bármilyen fájó is, azért érthető. A keresőóriás nem akarja, hogy a felhasználók adatait őrizgesse az örökkévalóságig úgy, hogy a felhasználó már nem is érdeklődik az állományok iránt. A tárhely, a szerverek üzemeltetése viszont (sok) pénzbe kerül (persze tudjuk, cserébe ott vannak a reklámok), szóval egyetlen vállalattól sem várható el, hogy azok számára fizessen a tárhelyért, akiknek valójában nincs is erre szükségük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely