Mégsem lesz kész a októberben a Trump által alig várt amerikai vakcina

Mégsem lesz kész a októberben a Trump által alig várt amerikai vakcina

Várhatóan csak november második felében kéri majd koronavírus-oltásának rendkívüli engedélyezését a Pfizer. A cég vezetése korábban október végére jósolta a vakcina elkészültét.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

November harmadik hetéig biztosan nem kérelmezi a fejlesztés alatt álló koronavírus-oltásának rendkívüli engedélyezését a Pfizer gyógyszeripari vállalat. Ezt Albert Bourla, a társaság vezérigazgatója tudatta egy közleményben pénteken, amiről a New York Times is beszámolt.

A lap emlékeztet, hogy ezzel biztosan nem válik be az amerikai elnök jóslata; Donald Trump korábban arról beszélt, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt elkészülhet a világjárványt okozó vírus elleni amerikai vakcina.

A vezérigazgató szerint, bár október végére várhatóan már lesznek adataik arról, hogy működik-e az oltás, további adatgyűjtésre lesz szükség, például arról, hogy elég biztonságos-e. Ez legalább november harmadik hetéig elnyújtja a folyamatot.

A cégvezetés korábban többször is beszélt arról, hogy október végére elkészülhet a vakcina, de már akkor is többen jelezték, hogy a cég nem lesz képes addig teljesíteni az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA követelményeit.

A Pfizer az egyike annak a négy amerikai gyógyszergyártónak, amelyek már az általuk fejlesztett oltóanyag végső klinikai tesztjeinél tartanak, és ezek voltak azok, amelyek a leghamarabbra ígérték az elkészültét. A másik három társaság, a Moderna az AstraZeneca és a Johnson & Johnson azt jelezte, hogy az év vége felé készülhet el a vakcinával, ráadásul utóbbi kettő klinikai vizsgálatait fel is függesztették biztonsági megfontolásokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely