Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére

Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére

Német kutatók szerint elvben még koncertek is tarthatók egy világjárvány idején, noha csakis szigorú feltételek mellett. Az egyik a szellőztetés, anélkül a többi sem működhet.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A maszkviselés, a távolságtartás és a résztvevők számának korlátozása mellett a jó szellőzés is kulcsfontosságú a koronavírus-járvány idején tartott tömegrendezvényeknél egy németországi koncertkísérlet eredménye szerint. A nyári vizsgálat elemzésének következtetéseit a Hallei Orvosi Egyetem kutatói mutatták be nemrég. A Restart-19 nevű vizsgálat eredményei rámutatnak annak fontosságára, hogy zárt térben tartott rendezvények esetén a látogatók számát az aktuális fertőzési esetszámokhoz igazítsák.

A zárt térben tartott rendezvények alapfeltétele a jó szellőztetőrendszer, amely a terem levegőjét rendszeresen friss levegővel cseréli. Ez a fertőzésveszély szempontjából az egyik döntő tényező – mondta Stefan Moritz, a vizsgálat vezetője. A szakértők számításai szerint rossz szellőzés esetén a fertőzés kockázata 70 százalékkal emelkedik.

Mi van még?

  • Szintén elengedhetetlen a szigorú higiéniai szabályok betartása,
  • a távolságtartás és a maszkviselés a rendezvény teljes ideje alatt.
  • A kutatók szerint csak ültetett eseményeket szabad szervezni a járvány idején, hogy el lehessen kerülni az álló koncertek alatt előforduló, ellenőrizetlen érintkezéseket,
  • és fontos, hogy több be- és kijárat álljon a nézők rendelkezésére.

A tudósok vizsgálatuk során különböző forgatókönyveket szimuláltak 4, 8, és 17 ezer nézővel. Számítógéppel mérték fel a légáramlás, a levegőben terjedő aeroszolok hatását. A kutatás alapját egy augusztusi koncertkísérlet adta a lipcsei koncertarénában. A német nyelvterület egyik legnagyobb popsztárja, Tim Bendzko három minikoncertet adott 1400 önkéntes néző előtt, mellyel a szakértők hatalmas adatmennyiségre tettek szert.

Az első koncertet a járvány előtti szabályok szerint bonyolították le a kapunyitástól az utolsóként távozó vendégeket szállító villamos elindulásáig. A második koncerten a résztvevőknek egy olyan fertőzésvédelmi szabályrendszert kellett követniük, amelyet a korábbi hónapokban megszokott járványlassító megoldások alapján dolgoztak ki koncertre optimalizálva. A harmadik minikoncertet szigorúbb szabályokkal tartották meg, így például kikötötték, hogy a nézőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól. A résztvevők – akik csak negatív koronavírus-teszttel és testhőmérséklet-mérés után léphettek be a sportcsarnokba – jeladó készüléket viseltek, hogy a kutatók rekonstruálhassák mozgásukat. Fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kaptak, hogy azonosíthatók legyenek a felületek, amelyeket megérintettek.

A Restart-19 kutatási projekt a Hallei Egyetemi Kórház, Szászország és Szász-Anhalt tartományi kormánya 990 ezer eurós (345 millió forint) támogatásával valósult meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely