Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyagjelölt – mondta a gyógyszerfejlesztést végző, MTA-ELTE Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője az M1-en.

Málnási-Csizmadia András hozzátette: a jelenlegi gyógyszerek nem képesek hatékonyan oldani az izomgörcsöket, ráadásul nagyon komoly neurológiai, illetve szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoznak. Az MPH-220 közvetlenül az izomösszehúzódásért felelős fehérjére, a miozinra hat. A Cell című élettudományos folyóiratban bemutatott eredmények szerint

a gyógyszerjelölt a preklinikai vizsgálatok szerint minden esetben kifejti hatását.

Méghozzá úgy, hogy közben nem okoz neurológiai, pszichiátriai és keringési mellékhatásokat, mint a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek.

A kísérleti eredmények szerint az MPH-220 felszívódása a szájon át történő kezelés után rendkívül hatékony, az izomgörcsökre kifejtett hatása 24 órán keresztül megmarad. Egy ilyen tulajdonságú gyógyszer később lehetővé tenné a betegek kíméletes és hatékony kezelését. A magyar kutatócsoport azt is kimutatta, hogy a hatóanyag nem befolyásolja a sejtek működését szabályozó útvonalakat és nem mutagén, azaz nem károsítja a genetikai állományt. Ennek alapján remélhető, hogy a kezelés biztonságosan kivitelezhető lesz emberek esetében is.

A hatóanyag 2021 tavaszán lép be a klinikai vizsgálatok fázisába.

Málnási-Csizmadia András, a Motor Farmakológia Kutatócsoport szakmai vezetője kezében az MPH-220 gyógyszerjelölttel és Gyimesi Máté, a csoport tudományos igazgatója

©

A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös kutatócsoportja szerint az új izomgörcsoldó segíthet egyebek között a sztrókon átesett betegek 30 százalékánál jelentkező, iszonyatos fájdalmakkal járó súlyos és krónikus jellegű izomgörcsökön és a szklerózis multiplex esetén kialakuló görcsök esetében is.

Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló izomgörcsök 50-60 millió ember életét nehezíti meg világszerte. Magyarországon 100 ezer ember kezelését könnyítheti meg az új hatóanyagjelölt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

SSD Tárhely