Klímasemleges átmenet

Klímasemleges átmenet

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára elmondta, hogy miközben szigorú lépéseket tesznek az éghajlatváltozás ellen, nem feledkezhetnek meg a gazdaság stabilitásáról, a fenntartható növekedésről és a munkahelyek védelméről sem, ezért segíteni kell a régi ágazatok munkavállalóit abban, hogy elhelyezkedhessenek az új, környezetkímélőbb és gazdaságosabb iparágakban.

Az államtitkár emlékeztetett, a gazdaság klímabarát átalakítása lehetőséget adhat arra, hogy a vállalkozások hosszútávú versenyképessége és helytállása az európai piacon biztosított legyen. Ezt szolgálja az Európai Unió által létrehozott Igazságos Átmenet Alap, amely a klímasemleges átmenet és a 2030-as klímacélok megvalósítása érdekében pénzügyi támogatást nyújt az átállás által leginkább érintett területeknek, kiemelten az ott dolgozó munkavállalók és álláskeresők át- és továbbképzésére, valamint elhelyezkedésére összpontosítva.

Az alap forrásainak igénybevételéhez az Európai Bizottság részére úgynevezett Területi Igazságos Átmenet Tervek benyújtására van szükség, amelyek Magyarországon három megyére – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya – készülnek. Ezek előkészítését az ITM koordinálja a bizottság által kijelölt partnerrel, a KPMG konzorciumának közreműködésével, bevonva más szaktárcákat és a helyi érdekelteket is.

Domain regisztrálás