Kínában nincs válság

Kínában nincs válság

Elemzők nagyobb ütemű, 5,2 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévben regisztrált 3,2 százalékos erősödés után. A kínai GDP az idei év első három hónapjában 6,8 százalékkal csökkent, először visszaesve azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva a kínai parlament az idén nem tűzött ki GDP-növekedési célszámokat.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP 2,7 százalékkal nőtt július-szeptemberben. Elemzők nagyobb, 3,2 százalékos bővülést vártak az előző negyedévben regisztrált 11,5 százalékos növekedés után.

Az év első kilenc hónapjában a kínai gazdaság 0,7 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén.

Az IMF a múlt héten 1,9 százalékra emelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan. Ji Kang, a kínai jegybank elnöke pedig vasárnap szintén 2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre.

Domain regisztrálás