Kijelző alá kerül a kamera a Samsung Galaxy Z Fold3-ban, így működik a technológia

Kijelző alá kerül a kamera a Samsung Galaxy Z Fold3-ban, így működik a technológia

Megbízható iparági források szerint a Samsung 2021 harmadik negyedévében mutathatja be az új összehajtható csúcsmobilját, a Galaxy Z Fold3-at, aminél már alaposan elrejtik a szelfikamerát.

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a gyártók következő nagy kamerás dobásként a kijelző alá akarják betenni a szelfikamerát. Jó okuk van erre, így ugyanis meg lehetne szüntetni a kijelzőbe belógó szenzorszigetet, valamint a kameralyukas megoldást is, amelyek bezavarnak abba, hogy az előlapot szinte teljes egészében a kijelző foglalja el.

Persze vannak már olyan megoldások, amivel ez összejött – elég csak a keretből előbújó, vagy a hátulról visszaforduló megoldásra gondolni –, ám így nem lenne szükség azt ezt működtető plusz mechanikára, ami potenciális hibaforrást jelent a telefonban.

Korábbam már kiderült, hogy a kijelző alá tenné a szelfikamerát az Oppo, a Xiaomi, a Huawei és a Samsung is, a ZTE pedig már piacra is dobta az első ilyen mobilját. Most a dél-koreai gyártó terveiről került elő egy igen konkrét információ.

A koreai nyelvű ETNews alapján a GSMArena azt írja, a Samsung a következő összehajtható csúcsmobiljába, a Galaxy Z Fold3-ba fogja beletenni a technológiát, vagyis a januárban érkező S-szériából – a Galaxy S21-család tagjaiból – ez még kimarad.

Az ETNewsnak névtelenül nyilatkozó iparági forrás azt is elárulta, miként valósítja meg mindezt a cég. Ezek szerint a Samsung egy olyan kijelzőt fejlesztett ki, ami képes támogatni az UDC-technológiát (under-display camera, kijelző alá tett kamera). Ez azt jelenti, hogy a pixelek közötti rést kiszélesítették, hogy azok között több fény jusson a szenzorhoz, ugyanakkor egy speciális képjavító algoritmusra is szükség van, az OLED kijelző ugyanis megtöri a fényt. A modult szintén a Samsung gyártja majd.

Az iparági forrás szerint a Samsung csak a kijelző optikai fölötti részénél húzza szélesebbre a pixelek elhelyezését, az összes többi részen ugyanolyan lesz, mint amilyet megszokhattunk. Hasonló megoldást láthatunk egyébként a ZTE korábban piacra dobott mobiljában, az Axon 20-ban is.

A Galaxy Z Fold3-at a tervek szerint 2021 harmadik negyedévében dobja majd piacra a Samsung. A Galaxy S21 januárban debütálhat, és már az is kiderült, hogy a jövő esztendőtől kezdve eltűnik a Note-sorozat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely