Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Egy kényelmesnek tűnő, adatvédelmi szempontból azonban kissé aggályos funkció bevezetésén gondolkodhat virtuális asszisztensénél a Google.

A mesterséges intelligenciával dolgozó virtuális asszisztensek kétségkívül hasznos eszközök. Ilyen kapott helyet az okostelefonokban, vagy például a Google Nest Hub Max nevű dedikált otthoni eszközben is.

Jelenleg, ha aktiválnánk az asszisztenst, speciális kulcsszavakkal (például a “Hey, Google” paranccsal) kell felébreszteni a semmittevésből, hogy onnantól figyeljen arra, amit modunk, azaz várja a parancsunkat. Ezek a kulcsszavak vagy kifejezések – írja a Slashgear – nemcsak arra szolgálnak, hogy felébresszék az intelligens hangszórót, hanem egyúttal védik is a felhasználó magánéletét azzal, hogy a készülék nem rögzít mindent, amit hall. Egyes modellek nem is csatlakoznak az internethez addig, amíg fel nem ébresztik őket a a megfelelő kifejezéssel.

Lehet, hogy nem tart mindenki az adatvédelemtől? Az egyik szivárogtató, Jan Boromeusz szerint a Google valami érdekessel kísérleteik: a Nest Hub Max egységén egy Blue Steel elnevezésű „Dogfood”, azaz kísérleti funkció látható, ami a közelség észlelésével ébresztené fel a Google asszisztenst. Úgy tűnik, hogy az asszisztens automatikusan inaktív állapotba kerül, ha a közeledés után nem történne további mozgás vagy beszéd.

©

Hogy ez a funkció pontosan hogyan működne, az egyelőre kérdéses, azaz nem tudni, hogy ultrahangot vagy az eszköz webkameráját használná-e. Lehet, hogy az új funkció kényelmesnek tűnhet, azonban meglenne az ára is: elképzelhető, hogy az eszköz rögzítené és feltöltené a beszélgetéseket (a távoli szerverre, hogy ott elemezhesse a rendszer, a beszélgetésből neki szól-e valami), csak azért, mert valaki éppen lépett egyet a szobában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely