Kátyújavító “tankok” állhatnak munkába jövőre a briteknél

Kátyújavító “tankok” állhatnak munkába jövőre a briteknél

Tudósok olyan autonóm járművek építését tervezik, melyek maguktól azonosítják és javítják az útburkolat hibáit. A különleges eszközöket már jövőre munkára fognák az Egyesült Királyságban.

A Liverpooli Egyetem által alapított startup, a Robotiz3d önjáró robotokra bízná a jövő évtől a kátyújavítási munkálatokat az Egyesült Királyságban. Az egyetem közlése szerint a briteknél szintén nagy gondot jelentenek az útburkolati hibák, melyek foltozása évről évre rengeteg pénzbe kerül. Egy számítás szerint csak az elmúlt évtizedben több mint egymilliárd fontot költöttek ilyen munkákra. A pótlások ráadásul nem is mindig voltak hibátlanok.

A Robotiz3d által kitalált járművek feltalálóik szerint hatékonyabban és biztonságosabban dolgoznának, mint az emberek, sőt.

Nem csak a kátyúk befoltozását végeznék el, arra is képessé tennék őket, hogy az úton járva azonosítsák a javításra váró repedéseket és lyukakat.

A csapat még nem építette meg a gépeket, de a koncepciójuk már elkészült. Ennek alapján nem hagyományos munkagépekre kell gondolni, inkább tankszerű masinákra, amelyek lánctalpakon haladnának előre. A tudósok szerint a gépezetet a mesterséges intelligencia vezérelné, vagyis az irányítása is abszolút embermentes lenne.

A Robotiz3d szerint a jármű fő előnye, hogy a munkavégzéshez nem kell lezárni egy-egy szakaszt, illetve maga a javítás sem tartana órákig: a robot a legkritikusabb helyeket egy gyorsfoltozással javítaná, miközben értesítené a humán személyzetet, amely kivonulva tovább erősíthetné a sérült burkolatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely