Ismét elbúcsúzhatunk egy Google-terméktől, de nem vész el, csak átalakul

Ismét elbúcsúzhatunk egy Google-terméktől, de nem vész el, csak átalakul

Sokan tettek virtuális túrákat az elmúlt öt évben a Google Expeditions termékével. A keresőóriás azonban úgy döntött, jövő nyáron elküldi utolsó útjára ezt a termékét.

A Google Expeditions egy remek oktatási eszköz, amellyel a virtuális valóságban lehet különféle utazásokat tenni és a kiterjesztett valóságban (AR) objektumokat felfedezni. Egy ambiciózus oktatási kezdeményezésről van szó, ami kihasználta a Google Cardboard nevű virtuálisvalóság-platformot. A Google Expeditions lehetővé tette a tanárok számára, hogy 360 fokos túrán keresztül virtuális kirándulásokra vigyék a tanulókat.

©

Az Expeditions alkalmazást azonban már nem sokáig lehet élvezni, a keresőóriás ugyanis úgy döntött, hogy jövő június 30-án leállítja ezt a terméket. De úgy is mondhatjuk, hogy saját temetőjébe küldi – ezt a virtuális temetőt még tavaly Halloweenkor készítette el.

Ez a lépés azért nem annyira meglepő, ugyanis a vállalat tavaly már megszüntette a Cardboard VR platformot, de a fejlesztők azért továbbra is használhatták. A Google pedig egyre jobban elmozdult a dedikált eszközös megoldások helyett az okostelefonos AR-élmények felé.

Azért nem kell teljesen elbúcsúznunk a korábbiakról: a Google az Expeditions már elkészült VR-túráit a Google Arts & Culture webhelyre teszi át, így a felfedezők a jövőben is ingyenesen használhatják ezeket. És azért ezt jó hallani, ugyanis az Expeditions csapata az elmúlt öt évben több mint 800 szuperhű VR és AR élményt hozott létre, a Da Vinci-alkotásoktól kezdve a víz alatti világokon át egészen a dinoszauruszos tematikáig. Mindenesetre addig azért még van több mint fél év, így akit érdekel az alkalmazás (no meg van hozzá Cardboard alapú headsetje), az gyorsan töltse le a Google Play áruházból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely