Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Egy különleges szoftver előre rögzített mozgásokat használva GIF-szerű videókat készít a régi, digitalizált fényképekből. Az eredmény látványos és kissé talán ijesztő is.

Érdekes új megoldással állt elő az alapvetően családfakutatásra berendezkedett MyHeritage: az izraeli hátterű szolgáltatás egy olyan szoftvert tett elérhetővé, amely mozgásra bírja a régi fotókat, de még azokat is, amelyek fekete-fehérben készültek.

A technika alapját a Deep Nostalgia mesterséges intelligencia jelenti, amely a D-ID nevű társaság terméke. A szoftver hatása kettős: amellett, hogy a feltöltés után “életet lehel” a fényképekbe, még javít is valamit azok minőségén. Az ingyenes eszköz – egy gyors regisztráció után – ide kattintva érhető el.

A MyHeritage nem titkolja, miért hozta létre a felületet: szerintük azzal, hogy láthatjuk egykori rokonaink mozgó arcát, még közelebb érezhetjük őket. A szoftver emellett a gyász feldolgozásában segíthet. A mozgást egyébként nem a felhasználónak kell beállítania: a feltöltés után a rendszer automatikusan elemzi a képet, majd rárakja a hozzá legjobban illeszkedő fejforgást, pislogást, mosolygást.

A cég azt állítja, hogy a feltöltött fotókat nem adják át harmadik személynek, illetve arra is ügyelnek, hogy más algoritmusok se kezdjék elemezni azokat. A technikát ettől függetlenül máris többen ellenzik, a legtöbben ugyanazért: szerintük ijesztő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely