Így működik az Apple optimalizált akkumulátortöltése

Így működik az Apple optimalizált akkumulátortöltése

Az iPhone 12 mobiloknál is van már optimalizált akkumulátortöltés, az Apple azt is elárulta, hogyan működik.

Az iPhone 12 mobilok az Apple optimalizált akkumulátortöltését használják az energiaforrás élethosszának kitolása érdekében. A rendszer több szempont szerint elemez, majd tervezi meg a töltési időt és akkumulátorszintet. Ezzel szeretnék elkerülni az akku idő előtti öregedését, ami az iPhone 12-k igen kicsi energiaforrásai miatt különösen fontos. Ez a funkció a legtöbb androidos gyártónál egyébként régebb óta elérhető, de jó hír, hogy már az iPhone 12 készülékeknél is be van kapcsolva alapból. 

Bizonyos esetekben az iPhone 12-k az intelligens töltés hatására befejezhetik az akku feltankolását 80 százaléknál. Ennek a célja az energiaforrás élettartamának meghosszabbítása, de akit zavar, kikapcsolhatja (például akkor, ha utazik, és a legnagyobb töltöttségre van szüksége, mert nincs idő, hogy a rendszer megtanulja a megváltozott használati szokásokat). Az iPhone 12 mellett a többi iPhone-on is el lehet már érni ezt a funkciót, iOS 13-tól fölfelé. 

Az Apple úgy állította be az algoritmusát, hogy a 80 százalékot minél hamarabb érje el, majd lassítson vagy álljon le a töltés. A maradék 20 százalékot akkor tölti fel a rendszer, amikorra várhatóan kézbe vesszük a mobilt (például reggelre). Ehhez a hosszabb távú használati szokásokat elemzik, vagyis a funkció alapvetően pont olyan, mint a Sonynál és a többi androidos gyártónál. 

Domain