Ígéretes adatok érkeztek az oxfordi vakcináról, amelyből 5 millió adagra szerződött a magyar kormány

Ígéretes adatok érkeztek az oxfordi vakcináról, amelyből 5 millió adagra szerződött a magyar kormány

A tesztek során az idősebb korosztálynál hasonló hatékonyságot mértek a kutatók, mint a fiatalabbaknál. A résztvevők több mint 99 százalékánál alakult ki megfelelő antitestválasz.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája biztonságos és erős immunválaszt váltott ki a 60-70 éves korosztály körében, és megfelelő védelmet adott a fertőzés ellen – írja a BBC.

Az oltóanyagot 560 egészséges felnőttön tesztelték, közülük 240-en voltak 70 év felettiek. A tesztelés második fázisából származó adatok szerint – ennek során az oltóanyag biztonságosságát és a szervezet arra adott válaszát vizsgálják –hasonló immunválaszt tapasztaltak a kutatók az 56 évnél idősebbeknék, mint a 18-55 éves korosztálynál.

A résztvevő önkénteseket csoportokra osztották és egy vagy két dózis vakcinát, vagy pedig placebót kaptak. Az immunválaszokat az injekció napján, majd egy, kettő, illetve négy héttel a két dózis beadása után vizsgálták.

A cikk szerint az első oltás után két héttel mérték a legerősebb T-sejtes választ, míg a második oltás után a résztvevők több mint 99 százalékánál megfelelő antitestválaszt figyeltek meg.

A vakcina hatékonyságát a harmadik tesztfázis igazolhatja teljesen, amelyben már több ezren vesznek részt. Ez az oxfordi vakcina esetében augusztusban kezdődött és még mindig tart. A harmadik fázis eredményeit a következő hetekben ismertethetik, a kutatók még karácsony előttre ígérték.

Az elmúlt hetekben már elindult a számháború a különféle vakcinafejlesztők között arról, hogy kinek mennyire hatékony a készítménye. A Pfizer szerdán azt közölte, hogy a vakcinája 95 százalékos hatékonyságú, a Moderna 94,5 százalékot közölt, míg az orosz Szputnyik V fejlesztői 92 százalékot.

A BBC arra hívta fel a figyelmet, hogy az oxfordi oltóanyagot várhatóan könnyebb lesz használni és terjeszteni, mivel a tárolásához nem kell extrém hideg körülményeket teremteni.

Az Oxford Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcinájából a magyar kormány 5 millió adagra szerződött le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely