Hatalmas növekedéssel számolnak a Huawei kínai riválisai

Hatalmas növekedéssel számolnak a Huawei kínai riválisai

Gyakorlatilag ölre mennek a legnagyobb kínai okostelefongyártók azért, hogy a kínai Huawei Technologies meggyengülését követően minél nagyobb felszabaduló gyártókapacitáshoz és létfontosságú komponensekhez (processzor, kijelző, memória) jussanak hozzá – áll a Reuters helyi szakértőket is megszólaltató riportjában

A Huawei-t sújtó, az ősz elején életbe lépett amerikai szankciók lényegében elvágták a kínai gyártót a legfontosabb beszállítópartnereitől, és bár a cég valamennyi komponenst fel tudott halmozni a szigorítások hatályba lépése előtt, a folyamat mindazonáltal kivédhetetlenül ahhoz vezet rövid- és középtávon, hogy a cég komponensmegrendelései és gyártókapacitás-lekötése csökkennek. 

Az ezáltal felszabaduló beszállítói és gyártási kapacitás lekötésére már megindult a harc Kínában, így az egyik gyártó, a Realme illetékes vezetője szerint a legnagyobb helyi piaci szereplők, így a Xiaomi, az Oppo és a Vivo egyaránt azt jelezte partnereinek, hogy a rendelési mennyiséget a jövő évben jelentős mértékben növelni kívánja. 

xiaomi_store_2
a xiaomi egyik pekingi üzletének bejárata (fotó: Reuters)

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Helyi piacelemzők szerint a legambiciózusabb gyártónak a fentiek közül a Xiaomi tűnik, mely csak a jelenlegi és a következő negyedévben összesen 100 millió készülékhez elegendő komponenst rendelt a beszállítópartnerektől. A rendelési volumen nagyságrendileg 50%-kal nőtt, miután kiderült, hogy a Huawei lényegében patthelyzetbe kerül az őszi amerikai szankciókat követően.

Az Oppo és a Vivo ezzel szemben konzervatívabb mértékben, egyaránt kb. 8%-kal növelte meg komponensrendeléseit, ami a két gyártónál rendre 90 és 70 millió készülék legyártására elegendő. A Huawei ezzel szemben – részben az amerikai kényszer hatására – 55%-kal csökkentette a beszállítói megrendeléseket ugyanebben az időszakban, ami nagyságrendileg 42 millió készülékhez elegendő mennyiség – nem számolva a raktárakban felhalmozott komponensmennyiséggel.

A beszállítói készletekért és gyártókapacitásért folyó harc egyben az árakra is hatással lehet – hívják fel a figyelmet szakértők. Egyes komponensek (memóriachipek, kijelzők) beszerzési ára már most is jelentősen emelkedett, ez pedig rövid távon a fogyasztói árak növekedését is magával hozhatja.

SSD Tárhely