Google-Fitbit akvizíció: nagy a csend

Google-Fitbit akvizíció: nagy a csend

Ez év októberére jósolták, hogy a Google pontot tehet a Fitbit felvásárlásának végére. Az október elmúlt, és egyelőre nyoma sincs az akvizíció lezárásának.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a Google és a Fibit, hogy egyesülnek, pontosabban, hogy a keresőóriás megveszi a Fitbitet, nagyjából 620 milliárd forintnak megfelelő összegért. A tervek akkor arról szóltak, hogy a Fitbitet beolvasztják a Google hardvergyártó részlegébe, hogy “a viselhető eszközök új generációját” hozhassák létre.

A dolgok azonban nem mennek egyszerűen, főleg egy olyan vállalat esetén, mint a Google (illetve az Alphabet), különösen Európában, ahol a monopóliumellenes felügyelet komolyan aggódik amiatt, hogy ha a Google hozzáférést kapna a Fitbit felhasználói adatokhoz, akkor azokat más célokra is felhasználhatná, köztük olyanokra is, amelyek sérthetik a versenyjogot. Ráadásul közben az Egyesült Államokban éppen a túlzott terjeszkedése és hatalma miatt darabokra szednék a Google-t, szó szerint.

Korábban még arról lehetett hallani, hogy az Európai Bizottság január 1-ig bejelenti a döntését, sőt néhány, tűzközelben álló ember azt állította, hogy akár már októberben pont kerülhet az akvizícióra. Most viszont már novembert írunk, és egyelőre nagy a csend, ami – jegyzi meg a Softpedia – sokakat elgondolkoztat azzal kapcsolatban, hogy a Google képes-e még ebben az évben átvenni a Fitbitet. A Google-nél mindenesetre optimisták. “Még mindig arra számítunk, hogy megkapjuk a szükséges hatósági jóváhagyásokat a tranzakció remélhetőleg ez év vége előtt történő befejezéséhez” – mondta  Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi igazgatója a Bloombergnek.

Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi igazgatója

©

Egyelőre azonban mintha mi sem történt volna, a Fitbit folytatja szokásos üzleti tevékenységét. A közelmúltban piacra dobta az intelligens órák új sorozatát, a Versa 3-at és a Sense-t, amelyek mind Google Assistant integrációval, mind új tevékenységkövetési képességekkel rendelkeznek, beleértve az EKG funkciót is. Az elkövetkező hetekben jelentős szoftverfrissítés is várható, ami számos más funkciót is lehetővé tesz ezen eszközökön. A Fitbitnél most úgy vélik, hogy a legreálisabb 2021 februárjáig meghosszabbítani az egyesülés befejezésének dátumát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely