Ez a mobilos kiegészítő megmondja, hogy milyen erős a chili

Ez a mobilos kiegészítő megmondja, hogy milyen erős a chili

Stílusosan chilipaprika formájú lett a chilik erősségét mérő mobilos kiegészítő, a Chilica-Pod.

Sokan imádják a csípőset, de nem mindenki bírja ugyanolyan jól. Ami valakinek elmegy, attól a másik órákig rosszul van. De vajon van rá hordozható módszer, hogy megmérjük a chilipaprikák erősségét?

Természetesen már van: egy okostelefonba illeszthető kütyü segítségével azonosítható a halálskála. A Warakorn Limbut professzor által egy thaiföldi egyetemen összerakott prototípus stílusos módon egy chilipaprikára hasonlít

Egyszer használatos, papíralapú elektrokémiai szenzorcsíkokat használ az eszköz, ezekre kell rácseppenteni azt a mintát, amit a szárított chiliből és egy etanolos oldatból kevertek össze. A mintában lévő kapszaicin oxidálódik amikor elkeveredik a csíkokon lévő grafén és nitrogén eleggyel, elektromos áram keletkezik, és ez annál erősebb, minél több a kapszaicin. 

Így a Chilica-Pod azt is meg tudja mondani, hogy az adott chili mennyire erős: a mobil kijelzőn jelzi, hogy kell-e félnünk az ebéd fűszerezésétől. Egyelőre hat paprikát teszteltek, az eredmények passzoltak a komoly laboreredményekkel. Effajta kütyüt akár árusok és éttermek is használhatnának, meglátjuk mi lesz a termék sorsa. 

Domain