Elvárják a szolgáltatásfolytonosságot a pénzügyi szektorban

Elvárják a szolgáltatásfolytonosságot a pénzügyi szektorban2020 nyarán az MNB kiadott egy ajánlást, mely az általa felügyelt pénzintézetek informatikai rendszereinek védelméről szól, gyakorlati útmutatást nyújt az informatikai rendszerek védelmének kockázatarányos kialakításáról. A 8/2020. (VI. 22.) számú ajánlás részletes útmutatást tartalmaz többek között a következő területeken:

 – tervezés, kockázatfelmérés, változáskezelés,

 – beszerzés, fejlesztés, tesztelés, kiszervezés,

 – adminisztratív, fizikai, hálózati, logikai védelem,

 – mentési, archiválási rendszer, helyreállítás, adathordozók kezelése,

 – szolgáltatásfolytonosság, tartalék helyszín.

Külső adatközpont kell

Az ajánlás elsődleges célja a vállalatok által nyújtott szolgáltatások folytonosságának fenntartása. Eszerint már a tervezési fázisban rangsorolni érdemes a vállalat belső és az ügyfelek számára publikus szolgáltatásait, az üzleti szempontból kritikustól a kevésbé fontosig. Majd az ezeket működtető informatikai rendszerelemek számára érdemes meghatározni az RTO (helyreállítási idő) és RPO (megengedhető adatvesztés) mértékét.

Az ajánlás szerint a szolgáltatásfolytonossághoz pénzügyi szervezeteknek rendelkezniük kell egy olyan adatközponttal, mely a telephelytől minimum 1 kilométer távolságban helyezkedik el, ez a  disaster recovery (DR – katasztrófa utáni helyreállítás) site szerepkörét töltené be.

Az informatikai tevékenység kiszervezhető

A pénzügyi szolgáltatók akkor tudják a legjobb minőségű szolgáltatást, költséghatékony áron nyújtani ügyfeleik számára és akkor tudnak az MNB ajánlásainak határidőre megfelelni, ha teljes egészében kiszervezik a DR-oldali infrastruktúrát hardver- és szoftvereszközökkel, üzemeltetéssel, és mindezekért vállalt felelősséggel együtt.

Akár élesüzemi, akár a DR-oldali infrastruktúra kiszervezéséhez célszerű olyan informatikai szolgáltatót választani, aki az NKS-hez hasonlóan:

 – minimum 99.99 százalékos rendelkezésre állást biztosít, a szerződésben garantált infrastruktúra összes elemére (lokáció, áram, hűtés, internet, hálózat, szerver, storage, üzemeltetés), amely maximum 0,8 óra kiesést jelent évente,

 – rendelkezik az MNB „Kritikus Infrastruktúra” minősítésével, azaz több adatközponttal, ezek között pedig 30 perc RTO-t tud garantálni,

 – kizárólag olyan piacvezető gyártók eszközeit (szerver, storage, hálózat, biztonság, virtualizáció, stb.) használja, amelyekre a gyártói támogatást folyamatosan fenntartják,

 – rendelkezik iparág-specifikus referenciákkal,

 – határidőre végre tudja hajtani a teljes bevezetési megbízást, teszteléssel együtt,

 – vállalja a mindenkori MNB és egyéb vizsgálatokban való aktív részvételt.

Az NKS Menedzselt Infrastruktúra Szolgáltatás keretében több mint 12 éve nulla perc leállás mellett biztosítja a pénzügyi ügyfelek számára informatikai rendszereik folyamatos, magas színvonalú működését. Saját minősített adatközpontjaikban található rendszereik, üzemeltetett szolgáltatásaik az évenkénti átvilágítás során teljesítik az MNB mindenkori aktuális ajánlásában foglaltakat, magas rendelkezésre állással és minőségben állnak ügyfeleik rendelkezésére.

Domain regisztrálás