Életveszélyessé vált, 57 év után bezárják a világ egyik leghíresebb rádióteleszkópját

Életveszélyessé vált, 57 év után bezárják a világ egyik leghíresebb rádióteleszkópját

Az Arecibo Obszervatóriumot 1963. november 1-jén adták át, azóta szolgálta a tudományt. Több filmben is szerepelt, Carl Sagan üzenetet küldött vele a Messier 13 gömbhalmaz felé, és egy ideig ez volt a világ legnagyobb rádióteleszkópja. Miután két tartókábele is elszakadt, kiderült, a szerkezet menthetetlen.

Az elmúlt időszakban komoly károkat szenvedett a világ egyik legismertebb rádióteleszkópja, a Puerto Ricón működő Arecibo Obszervatórium, ezért az azt működtető amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) bejelentette, bezárják és leszerelik a létesítményt – adta hírül a Space.com.

A 900 tonnás szerkezetet tartó egyik kábel még augusztus elején szakadt el, ami nagy lyukat ütött a teleszkóp tányérjába. A szakemberek épp azt vizsgálták, hogy ennek ellenére folytatódhat-e a munka, és biztonságosan ki lehet-e javítani az egységet, amikor november elején egy újabb tartókábel engedte el a szerkezetet. Ezután már úgy látták, nincs értelme a folytatásnak.

Sean Jones, az NSF egyik igazgatóhelyettese szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy úgy hozzák rendbe a teleszkópot, hogy azzal senki épségét nem veszélyeztetik. Miután azonban három különböző mérnöki szakvéleményt is átnéztek, arra jutottak, erre már semmilyen lehetőség nincs.

Ralph Gaume, az NSF Csillagászati Tudományok Osztályának vezetője úgy nyilatkozott, a mérnökök azt nem tudják megmondani, mennyi ideje van még hátra a szerkezetnek, de abban biztosak, hogy rövid időn belül magától össze fog omlani.

©

Guame hangsúlyozta, az NSF segít azoknak a tudósoknak új kutatási helyet és eszközt találni, akik korábban úgy tervezték, igénybe veszik az Arecibót.

Az obszervatóriumot 1963. november 1-jén adták át a tudósoknak, akik az elmúlt évtizedekben tanulmányozták többek között a Föld légkörének felső részét, de részt vett a Földön kívüli intelligencia kutatására létrehozott SETI-programban, és innen küldték el az arecibói üzenetet is. Erre 1974. november 16-án került sor: a Messier 13 nevű gömbhalmaz felé lőtték ki Carl Sagan és Frank Drake által megírt üzenetet.

Ez 1679 bitből állt, amit éppen ennyi másodpercig továbbítottak, egyetlen egyszer. Az üzenet tartalmazta:

  1. a számokat 1 és 10 között,
  2. a hidrogén, a szén, a nitrogén, az oxigén és a foszfor kémiai rendszámait (ezek a DNS alkotóelemei),
  3. a DNS nukleotidjaiban található cukrok és bázisok képletét
  4. a DNS-ben levő nukleotidok számát, valamint a DNS kettős spirál szerkezetének ábrázolását,
  5. az ember grafikus ábrázolását, egy átlagember testmagasságát és a Föld lakosságának számát (akkor ez 4,5 milliárd fő volt)
  6. a Föld Naprendszerének grafikáját, illetve
  7. az Arecibo rádióteleszkóp grafikáját és az adóantenna méreteit.

Az eszköz ezek mellett segített felkutatni a Naprendszerben megtalálható földközeli objektumokat, helyszínül szolgált az 1995-ös James Bond-filmnek, az Aranyszemnek, valamint feltűnt az 1997-es Kapcsolat című filmben is – emlékszik vissza a BBC.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely