Egy vagyont fizet az Apple a régebbi iPhone-ok lassítása miatt

Egy vagyont fizet az Apple a régebbi iPhone-ok lassítása miatt

113 millió dollárt köteles fizetni az Apple most, hogy lezárult a batterygate néven elhíresült, iPhone-lassítási botrány vizsgálata.

Batterygate néven híresült el az a botrány, amely során kiderült, hogy az Apple szándékosan lassítja le a régebbi iPhone készülékeket azért, hogy az öregedő akkumulátoruk ne okozzon működésbeli problémákat.

Az ügyben folytatott vizsgálatot Amerikában most lezárták, és arra jutottak, hogy az Apple félrevezető információt adott az iOS-frissítésekről és a tulajdonosok beleegyezése nélkül vette vissza a korábbi iPhone-ok teljesítményét. 

Az ügy lezárásának eredményeként az Apple köteles 113 millió dollárt fizetni. Ezen felül pedig tisztáznia kell a bevetett gyakorlatát az energiagazdálkodással és az akkumulátor állapotával kapcsolatban.

Az arizonai főállamügyész szerint a nagy tech-cégeknek abba kellene hagyni a fogyasztók manipulálását, és el kellene mondaniuk az igazságot a termékeikről és stratégiájukról. Ha nem teszik, ő kitart mellette, hogy felelősségre kell vonni az óriásokat. 

Korábban egyébként az Apple már belement abba, hogy az érintettek között 500 millió dollárt oszt szét (ez modellenként 25 dollár), így egyeztek meg egy csoportos amerikai kereset során. 

A felhasználók jelenleg a beállításokban tudják ellenőrizni, hogy milyen állapotban van az akkumulátoruk, és ennek megfelelően dönthetnek, hogy miképp használják tovább az iPhone-t. 

Domain