Durván kilőtt a bitcoin árfolyama

Durván kilőtt a bitcoin árfolyama

A kriptovaluta a 2017-es rekord óta nem ért ilyen sokat. Akkor nagy visszaesés követte a szárnyalást: vajon a történelem ismétli önmagát?

Óriási árfolyam-emelkedést produkál mostanában a bitcoin, az elmúlt héten 16 százalékos növekedéssel már a 18 000 dolláros árfolyamot is túllépte. Ugyanakkor ez a szint árfolyam még messze jár a 2017-es, közel 20 000 dolláros történelmi csúcstól, amit aztán jókora visszaesés követett. A jelenleg forgalomban lévő kibányászott bitcoin összesített értéke jelenleg 325,6 milliárd dollár, ami több, mint hatszorosa a második legelterjedtebb kriptovalutának, az Etherumnak. 

Bár a bitcoin-árfolyam hagyományosan nagyon ingadozó, az elemzők szerint most tartós maradhat a lendület. A bitcoin világban azonban egyáltalán nincs minden rendben. A decentralizált pénzügy (DeFi) ugyanis alapvetően az Etherum láncra épül, a fejlesztésekből a bitcoin szinte teljes egészében kimarad. Vagyis az emberek nem használják másra a bitcoint, mint felhalmozásra. Jelenleg 18,5 millió bitcoin van “kibányászva”: a kriptovaluta elvi korlátja 21 millió darab, tehát még van perspektíva a bitcoin-bányászok előtt, ám a küszöbértékhez közeledve a bányászat is keservesebbé válik.

A bitcoin idei nagy menetelése október végéig a Ycharts és a TechCrunch diagramján. Azóta még feljebb kúszott az árfolyam, és jelenleg már 18 000 dollár fölött jár. 

A bitcoin jelenlegi árfolyamnövekedésére egyébként nincs általánosan elfogadott magyarázat, de alighanem összefüggésben van a dollár árfolyamának csökkenésével – ahogy egyébként a 2017-es történelmi árfolyamcsúcs is egybe esett a dollárárfolyam mélypontjával.

A szakértők mindenesetre egyelőre nagyon kétesélyesnek látják a legnevesebb kriptovaluta közeljövőjét. A dollár miatti optimizmus mellett minden ilyen gyors árfolyam-növekedésnél szerepet játszik az öngerjesztés, amikor mások azt látják, hogy nagyon pörög az adott pénznem, ezért ők is erre koncentrálnak. És ilyenkor szokott az a bizonyos lufi nagyot durranni, de persze jó kérdés, meddig hergelhető még a bitcoin értéke, míg ez bekövetkezik.

WordPress Tárhely