Bővíti budapesti 5G-lefedettségét a Telekom, hamarosan minden harmadik fővárosi eléri

Bővíti budapesti 5G-lefedettségét a Telekom, hamarosan minden harmadik fővárosi eléri

A hazai szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson megszerzett 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását a Magyar Telekom. A cég úgy számol, 2020 végére a jelenlegi 13 százalékosról 30 százalékosra bővíti 5G hálózatának lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány használata nagy (akár 1 Gbps fölötti) sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő 2,1 Ghz-es tartomány az 5G-lefedettség nagy területre való, gyorsabb kiterjesztését teszi lehetővé, valamint beltérben is jó 5G élményt kínál – áll a Telekom magyarázatában. Az ilyen módon lefedett – az alábbi térképen világosabb színnel jelölt – helyszíneken a maximális letöltési sebesség 500-600 Mbps.

A fejlesztésnek köszönhetően december végére a budapesti 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein – közölte a vállalat.

©

Budapest egyes része mellett Budaörs, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg bizonyos területein csatlakozhatnak 5G-s hálózatra a Telekom megfelelő készülékkel rendelkező ügyfelei.

A vállalat közleménye szerint az Ericsson Spectrum Sharing technológiának köszönhetően a 4G-t használó ügyfelek is jobb ügyfélélményben részesülhetnek ezeken a területeken, több eszköz tud csatlakozni a szolgáltatás minőségromlása nélkül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely