Biztonságosabb és gyorsabb lett a Firefox böngésző

Biztonságosabb és gyorsabb lett a Firefox böngésző

A Mozilla elkészítette a Firefox böngésző 83-as verziószámú változatát, ami több fontos újdonságot is tartalmaz.

A jelek szerint nemcsak a Google készül az év végére a böngészője frissítésével – a Chrome épp most kapta meg az elmúlt évek leghasznosabb fejlesztését –, a Mozilla is hasonlóképpen tesz a Firefoxszal. A böngészőhöz elkészült a 83-as verziószámú változat, amivel kapcsolatban azt ígérik, a korábbinál nagyobb biztonságban lehet majd vele internetezni.

A Firefox legnagyobb újdonsága ezúttal a Csak HTTPS mód (HTTPS-Only Mode) névre keresztelt új funkció, ami lehetővé teszi, hogy csak a https biztonsági protokollon keresztül töltődjenek be a weboldalak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a felhasználó bekapcsolja, a böngésző akkor is a https-en keresztül hozza be az oldalt,

  • ha a felhasználó véletlenül a http-t gépelte be a címsorba, vagy
  • ha egy keresés után a találati oldalon egy http-s linket kattint le.

Mindezek mellett a Firefox engedélyt kér a felhasználóktól, ha olyan weboldalt akar betölteni, amit nem lehet a biztonságos https-en keresztül megjeleníteni. Ez utóbbi esetben egy hibaüzenetet is küld a felhasználónak, amelyből megtudni, miért veszélyes a sima http-n keresztül kommunikálni az oldallal. Ha pedig olyan elemek találhatók meg rajta, amelyek nem tudnak a https-en keresztül betöltődni, a címsorban található kis lakatra kattintva engedélyezhetjük a megjelenítésüket. Ehhez azonban a legelső alkalommal fel kell keresnünk a Beállítások – Adatvédelem és biztonság – Csak HTTPS mód menüpontot, majd ki kell kapcsolnunk a védelmet.

©

A Mozilla ugyanakkor a Google-höz hasonlóan szintén fordított némi figyelmet a felhasználói élmény fokozására is, így az átírt JavaScript-kódoknak köszönhetően a korábbiaknál 15 százalékkal gyorsabban tölti be a weboldalakat, illetve 8 százalékkal kevesebb memóriát eszik meg.

A Firefox 83-as verziója már letölthető a Mozilla weboldaláról, vagy frissíthető a böngésző a Firefox – A Firefox névjegye menüpont felkeresésével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely