Bivalyerős számítógépet készített az Nvidia, négy grafikus processzort pakolt bele

Bivalyerős számítógépet készített az Nvidia, négy grafikus processzort pakolt bele

Összesen 320 GB-nyi GPU memóriával vértezve fel az Nvidia a legújabb számítógépét, ami a cég szerint egy adatközpont számítási kapacitásával ér fel.

Az Nvidia még májusban jelentette be, hogy harcba küldi a koronavírus ellen a DGX A100 névre keresztelt bivalyerős számítógépét, ami 5 petaflop számítási kapacitással bír, így 24 óra alatt végez azzal a munkával, amely emberi munkával egy évbe is beletelhetne. A neve nem véletlenül lett DGX A100, a gépen belül ugyanis az A100-as grafikus processzorok dolgoznak, amit adatközpontok számára terveztek. Úgy tűnik azonban, hogy nem csak ott használja fel az Nvidia.

A cég DGX Station A100 néven mutatta be a legújabb fejlesztését, amire úgy hivatkoznak, mint egy munkaállomásra, ami egy adatközpont számítási kapacitásával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen csak be kell tudni a konnektorba, hogy működni tudjon, és nem igényel olyan hűtést, amit egyébként az adatközpontok igen.

Az eszköz négy darab A100-as grafikus processzort kapott, amiből igény szerint beszerelhetik a 40 GB-os és a 80 GB-os verziót is. Ez utóbbi esetében 320 GB grafikus memória bújik majd meg a szerkezetben. A motorház alatt találni még egy 64 magos AMD processzort, 512 GB RAM-ot, valamint 7,68 TB SSD-t.

Egy ilyen irtózatosan nagy erővel bíró készüléket természetesen az Nvidia sem a hétköznapi irodai munkára szán: elsősorban tudományos és üzleti felhasználásra ajánlják, ahol a mesterséges intelligenciának is nagy hasznát tudják venni. Eddig egyébként olyan cégek jelentkeztek be a használatára, mint a BMW vagy a Lockheed Martin.

A cég emellett a cikk elején említett számítógépe újabb változatát is elkészítette, amelybe már a 80 GB-os A100 GPU-k kerülnek. Ez már rendszerenként 640 GB-ot jelent, amire nem is nagyon találni szavakat.

Hogy mindez mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem árulták el, ám a májusban bemutatott DGX A100-as 199 ezer dolláros – kb. 60 millió forintról – indult.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely