Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

A Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint a Facebook miatt ma már néhány perc alatt lerombolható bárki jó hírneve, és ez baj.

Salamon-szigetek kormánya arra készül, hogy elérhetetlenné teszi a Facebookot – számolt be róla az ausztrál ABC News. A lap szerint a tervet Manasseh Sogavare miniszterelnök az online zaklatás és rágalmazás elleni lépésként aposztrofálta, de valószínűleg ahhoz is köze lehet a dolognak, hogy nemrég a Facebookon szivárogtak ki azok a dokumentumok, amelyekből kiderült, miként költötték el a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdaság fellendítésére szánt pénzeket.

Sogavare a parlamentben arról beszélt, hogy a lépésre nagy szükség van a nemzeti egység megőrzése érdekében. Szerinte ugyanis a Facebookon terjedő online zaklatás, valamint az álprofilokkal végrehajtott zaklatások akár néhány perc alatt is tönkretehetik egy ember jó hírnevét.

Kötelességünk megőrizni a nemzetünk egységét, és biztosítani a népünknek a boldog egymás mellett élést

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Facebook attól tart, hogy betiltják

Hosszabb távon visszafele sülhetnek el a TikTok betiltását kilátásba helyező amerikai intézkedések. A világ legnagyobb közösségi szolgáltatójánál attól tartanak, ha az Egyesült Államok tényleg betiltja a TikTokot, azzal precedenst teremt, és több ország vezetői gondolkodhatnak el, hogy náluk milyen appokat kellene tiltólistára tenni. És akkor a sok minden miatt problémásnak számító Facebook neve is felmerülhet.

Hogy miként képzelik el a tiltást – például tűzfalat használnának-e, mint például a kínai kormány –, egyelőre nem tudni. Az országban működő internetszolgáltatók a héten ülnek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal, hogy kidolgozzák a tiltás részleteit. A Facebook ugyanakkor mindaddig elérhetetlen lesz, amíg törvény nem szabályozza a felhasználók viselkedését a platformon.

A helyi ellenzéktől heves kritikát kapott az elképzelés. Matthew Wale, az ellenzék vezetője a tiltást szánalmasnak és igazságtalannak nevezte. Mint mondta, Salamon-szigetek lakosságának 70 százaléka 30 év alatti, akik jelenléte igen erős a közösségi médiában, vagyis nagyon sok embert fog érinteni a tilalom.

Ruth Liloqula, a korrupcióellenes Transparency Solomon Islands vezetője szerint a tiltás valódi oka az lehet, hogy nemrég kiszivárogtak a cikk elején említett dokumentumok. Peter Shanel Agovaka kommunikációs miniszter szerint ugyanakkor ennek semmi köze a szólásszabadsághoz, hiszen a híroldalakat továbbra is bárki elérheti majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely