Be akarják tiltani a Facebookot és a TikTokot az amerikaiak

Be akarják tiltani a Facebookot és a TikTokot az amerikaiak

A WhistleOut friss kutatása szerint az amerikai válaszadók 85 százaléka gondolja úgy, hogy legalább egy technológiai nagyvállalat kémkedik utána. Az adatvédelmi előírásokat a felmérésben résztvevők szerint megszegő szolgáltatások listáját a Facebook vezeti 68 százalékkal, második a TikTok 53 százalékkal, harmadik az Instagram 43 százalékkal, negyedik a Google 45 százalékkal, ötödik az Amazon 38 százalékkal. A TikTok iránti ellenszenv mostanában lángolt fel, mivel a washingtoni kormány nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, hogy egy kínai vállalat kezeli az amerikai állampolgárok személyes adatait.

Sokan vélekednek úgy, hogy a techóriások az egyszerű hirdetéskövetésnél is tovább mennek. A válaszadók elsöprő többsége, 80 százaléka szerint ezen cégek lehallgatják telefonbeszélgetéseiket. E tekintetben szintén a Facebook (55 százalék) és a TikTok (40 százalék) vezeti a feketelistát, megelőzve az intelligens asszisztenseket üzemeltető Google-t (39 százalék), Amazont (32 százalék) és Apple-t (30 százalék).

Arra a kérdésre, mit terveznek tenni, hogy megvédjék magánéletüket ezektől az alkalmazásoktól, a résztvevők 40 százaléka úgy válaszolt, hogy vagy törölte a TikTok appot, vagy felhagyott a videómegosztó használatával. Tizennyolc százalékuk mondta azt, hogy adatvédelmi aggályok miatt nem használja többé a Facebook alkalmazást.
A válaszadók 57 százaléka szerint legalább egy nagy tech céget be kellene tiltani az adatvédelmi törvények megszegéséért. A TikTokot 37 százalékuk, a Facebookot 20 százalékuk, az Instagramot 13 százalékuk kaszálná el.

Domain regisztrálás