Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Proteus néven álmodta meg Fabien Cousteau azt a laboratóriumot, amely szerinte a Nemzetközi Űrállomás víz alatti változata lehetne.

Az elmúlt években sokszor hallhattunk már arról, hogy a tudósok bázist akarnak építeni a Holdon és a Marson is, ahol emberek élnek és dolgoznak majd. Mindez komoly technológiai kihívást jelent az emberiség számára, de azért egy ilyen nehéz projekthez nem kell a szomszédba mennünk.

Fabien Cousteau oceanográfus, a legendás francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, valamint Yves Béhar tervező a világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását álmodták meg. A két szakember a Karib-tenger fenekére, 20 méterrel a felszín alá szeretné megépíteni a 371 négyzetméteres létesítményt – írja a CNN.

©

A Proteusban – így hívnák a laboratóriumot, ami a Nemzetközi Űrállomás víz alatti verziója lehetne – a világ minden tájáról érkező tudósok végezhetnének kutatásokat például a klímaváltozással, a tengeri élőlényekkel vagy épp a gyógyszerekkel kapcsolatban.

A körszerkezet víz- és (természetesen felszíni) szélenergiával működne, és számos más helyiség mellett ebben lenne a világ első víz alatti üvegháza is, ahol a tervezők szerint megtermelhető lenne a kutatók számára szükséges élelmiszer java.

©

A Proteust Cousteau szerint nagyjából három év alatt lehetne felhúzni, amit valószínűleg már el is kezdtek volna, ha nem jön közbe a koronavírus-járvány.

©

Jelenleg az egyetlen, víz alatti laboratórium a Floridánál található Aquarius, ami alig 37 négyzetméteres. Cousteau 2014-ben 31 napot töltött el ott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely