Androidos? Végre jön a titkosított üzenetküldés a telefonjára

Androidos? Végre jön a titkosított üzenetküldés a telefonjára

A Google egyszerre két jó hírt is bejelentett: globálisan is bevezeti az androidos telefonokon az úgynevezett RCS-alapú üzenetküldést, emellé pedig jön a végpontok közti titkosítás is.

Miután a Google számos üzenetküldő megoldással rukkolt elő – elég csak a Google Talkra, az Allóra vagy épp a Hangouts Chatre gondolni –, majd hagyta félbe őket, 2018 áprilisában kiderült, hogy a cég inkább az androidos telefonok erre szolgáló alapértelmezett alkalmazását, a Messages (Üzenetek) nevűt fejleszti fel. Emiatt már nemcsak SMS-eket és MMS-eket lehet vele küldeni és fogadni: az RCS-nek (Rich Communication Services) köszönhetően képek és videók küldésére/fogadására, chatelésre és csoportos beszélgetésekre is alkalmassá vált az app.

Bár sok helyen lehetett eddig is elérni ezt a fajta üzenetküldési módot, a Google most bejelentette: a világ minden részén bevezeti az újfajta üzenetküldési módot. Hogy ki tudja a gyakorlatban is használni, az a vállalat szerint függ a használt eszköztől és a helyi szolgáltatóktól is. Magyarországon már évek óta használható az RCS-alapú üzenetküldés, elsőként, 2018 májusában a Telekom tette elérhetővé ügyfelei számára.

Ezzel egy időben a Google egy másik, igen hasznos funkciót is bejelentett, ami érkezik az Üzenetekbe: a végpontok közötti titkosított üzenetküldést. Erről már néhány hónappal ezelőtt is lehetett hallani, a Messages 6.2-es fejlesztői verziójában ugyanis már bekerült a kód, ami arra utalt, hogy ezen dolgozik a Google. Ez egyelőre nem mindenki számára érhető el: első körben azok a béta-tesztelők kapják majd meg, akik RCS-üzenetet küldenek egymásnak, a szélesebb körű tesztelés pedig 2021-ben kezdődhet majd meg. A titkosítás automatikus lesz, azonban a felhasználóknak be kell kapcsolniuk az alkalmazásban a csevegés funkciót.

Aki szeretné mielőbb megkapni a titkosítást, az itt jelentkezhet tesztelőnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely