A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is

Az amerikai elnökválasztáshoz közeledve a YouTube is nagyobb fordulatszámra kapcsol, hogy megtisztítsa a platformot az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnontól.

A Facebook először augusztusban kezdte el be- és letiltani a QAnon nevű mozgalomhoz köthető csoportokat tagok fiókjait, majd októberben nagyobb fokozatra kapcsoltak, és a közösségi oldalon, valamint az Instagramon is törölni kezdték az egyes tagok személyes profiljait is. Most a YouTube lépett egy határozottat, és ennek sem fognak különösebben örülni a mozgalom hívei.

A videómegosztó az amerikai elnökválasztáshoz közeledve jelezte, az algoritmusok és a moderátorok eddigieknél is nagyobb erőbedobással igyekeznek gátat szabni azoknak a káros, erőszakot dicsőítő tartalmaknak, amiket “egyének vagy csoportok” terjesztenek, és amelyeket az összeesküvés-elméletek szítanak. Ilyen például a QAnon – példálózott a YouTube.

A mozgalom eredetileg a 4chanen és az 8chanen szerveződött, majd sikerült bekerülniük a köztudatba is. A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump amerikai elnök titokban küzd az úgynevezett “mély állam” vagy “háttérhatalom” képviselőivel. Ezek között az emberek között a QAnon szerint sátánista pedofilhálózatok és gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok több mint két éven keresztül e rejtélyes “ellenség” vezetőjeként egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt emlegettek, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a “Q”.

A YouTube eddig már több száz csatornát és több ezer, a mozgalommal kapcsolatos videót törölt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely