A Telekom is bővíti a budapesti 5G-s lefedettséget

A Telekom is bővíti a budapesti 5G-s lefedettséget

Nem sietik el az 5G-s hálózatok bővítését a magyarországi mobilszolgáltatók, ugyanakkor a három nagy piaci szereplőből kettő, a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország év végére jelentős szolgáltatáslefedettséget ígér a fővárosban és környékén. A két cég ugyanakkor eltérő megoldást alkalmaz a lefedettség növelésére: míg a Vodafone a 700 MHz-es úttörő 5G-s sávban kapcsol be állomásokat, ezzel nagy területet elérve, addig a Telekom a dinamikus spektrummegosztást (DSS) részesíti előnyben a 2,1 GHz-es sávban, melynek kapacitásán így egyszerre jelenleg három technológia versenyez egymással.

HÁRMAN PÁRBAN

A Magyar Telekom pénteken jelentette be, hogy partnerével, az Ercissonnal karöltve bővíti egyes budapesti bázisállomásait az Ericsson Spectrum Sharing (a DSS marketingelnevezése az Ericssonnál) technológiával. A rendszerek szoftveres bővítése része annak az átfogó, öt évre szóló rádióshálózat-modernizációs folyamatnak, melyet május közepén jelentett be a szolgáltató. A távközlési cég tavasszal tendereztetési eljárást követően bízta meg a svéd eszközbeszállítót a mostanra elavult, zömében 2011 és 2014 között telepített, akkor még elsősorban 3G-s kommunikációra rendszeresített RAN eszközök cseréjével.

A Magyar Telekom időközben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly indult, idén áprilisban lezárult frekvenciaaukcióján további, 2×10 MHz-nyi spektrumhoz jutott hozzá a 2,1 GHz-es sávban, így a cég itt összesen 2×25 MHz-nyi blokkal rendelkezik, ezeket osztja fel az igényeknek megfelelően 3G, 4G és (a DSS révén) 5G technológiák közt. A Magyar Telekomnál most bevezetett DSS révén a 4G-re és 5G-re allokált frekvenciatartományban (ez jelenleg jellemzően 2×20 MHz) a kapacitás az aktuális terhelésnek megfelelően ezredmásodpercenként, dinamikusan kerül megosztásra a csatlakozó kliensek között – amennyiben azok támogatják a technológiát.

5gterkep_2020nov
forrás: magyar telekom

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A szolgáltató az április óta működő, fokozatosan növekvő számú, 3,6 GHz-en üzemelő 5G-s állomásokat és a 2100 MHz-es DSS-képes 5G-s állomásokat használatát hullámterjedési jellemzőik figyelembevételével “észszerűen kombinálja”, ugyanakkor ez a két sáv továbbra is elsősorban a sűrűn lakott területek lefedésére alkalmas, az országos 5G-s lefedettséghez további spektrumot (leginkább az 1 GHz alatti sávok valamelyikét) kell bevonni. A Telekom egyébként részben az új sáv bevonásával idén év végére a budapesti lakosság 30%-át kívánja elérni 5G-vel, emellett jelenleg 21 balaton-parti településen és 5 megyeszékhelyen nyújt legalább részlegesen 5G-s szolgáltatást.

 

Wissen einfach vermittelt: #5G – das bringt Dynamic Spectrum Sharing

Még több videó

A DSS technológia alkalmazása az egyik legkézenfekvőbb módja az 5G-s generációváltásnak, a rendszer ugyanis úgy támogatja a fokozatos 5G-s bevezetést, hogy közben nem szorítja ki az előző generációs technológiát, illetve nem igényel a korábbinál sűrűbb bázisállomás-elhelyezést, valamint adott esetben a meglévő spektrumkerettel is elindítható a szolgáltatás, nem kell megvárni, míg a helyi kormányzat az 5G-s sávokat felszabadítja, használatba adja. A rendszert Európában számos Deutsche Telekom leányvállalat bevezette vagy teszteli már, így Németországban, Ausztriában és Lengyelországban és Horvátországban is működik DSS-alapú 5G-szolgáltatás, igaz, nem mindenhol az Ericsson közreműködésével.

4.5G

A megoldás hátránya ezzel együtt, hogy a magasabb frekvencián üzemelő 5G-s cellákhoz képest lényegében megfeleződik a kapacitás, így a DSS-alapú 5G-s hálózatok a 4G-vel összemérve (különösen non-standalone topológia esetén) nem nyújtanak jelentős többletkapacitást. További kihívást jelenthet, hogy a DSS iparági támogatottsága a készülékgyártók körében ma még nem teljes, vagyis nem minden, egyébként 5G-képes telefon támogatja a dinamikus spektrummegosztást. 

A Telekom ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy portfoliójában szereplő készülékek közül jelenleg az Apple iPhone 12 (teljes széria), a Samsung Galaxy S20+ és S20 Ultra, valamint a Huawei P40 Pro és Xiaomi Mi 10T Pro készülékek alkalmasak az új frekvencián üzemelő 5G szolgáltatás igénybevételére.

SSD Tárhely