A Stadia és a GeForce Now is webappként jön iOS-re

A Stadia és a GeForce Now is webappként jön iOS-re

Az év korábbi szakaszában egyértelművé vált, hogy az Apple nem látja szívesen a játékstreaming appokat mobilos platformján, a cég iOS-es alkalmazásboltjában annak szabályzatával gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette azok közzétételét – a játékstreaming szolgáltatások azonban most mégis elkezdtek lecsorogni a iOS-re. A napokban az Nvidia és a Google is bejelentette, hogy saját megoldásait a Safari böngészőn keresztül elérhető webapp formájában elérhetővé teszi az Apple platformján, egyelőre mindkét esetben béta zászló alatt.

A FORTNITE KIEMELT FIGYELMET KAP

Az Nvidiától megismert GeForce Now bétája már most elérhető az iOS-es Safari böngészőn keresztül, így a szolgáltatás már iPhone-on és iPaden is kipróbálható – igaz, csak a kontrolleres irányítást támogató címek esetében. Azok a játékok, amelyek csak billentyűzet-egér kombóval játszhatók, iOS-en egyelőre kimaradnak a felhozatalból.

nvidiageforcenow

A rendszeren ugyancsak hányatott sorsú Fortnite-ra az Nvidia kiemelt figyelmet fordít és az Epic Gamesszel együttműködve már dolgozik annak egy érintőkijelzős vezérlésre kihegyezett verzióján, amely iOS-en a játék az App Store-ból kiebrudalt mobilos kiadását is helyettesíti majd – erre ugyanakkor még egy darabig várni kell.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A GeForce Now jelenleg valamivel több mint 750 PC-s címet támogat, amelyeket a felhasználók csatlakoztatott Steam, Epic vagy Ubisoft Connect fiókjaikból érhetnek el – ha egyszer már megvásárolták PC-re az adott játékokat, nem kell még egyszer megvenniük azokat a streaming szolgáltatásra. Ezzel élesen szembemegy a Google Stadia által alkalmazott modell, a keresőóriás szolgáltatását kvázi “konzolként” kezeli, arra külön kell megvenni a kiszemelt játékokat. A GeForce Now-ra eközben már a GOG támogatása is úton van.

KIS LEMARADÁSSAL, DE A STADIA IS JÖN

Az iOS-es játékosközönségben a Google is túl nagy potenciált lát ahhoz, hogy elengedje a platformot, Stadia szolgáltatását maga is elérhetővé teszi progresszív webapp formájában az Apple mobileszközein. Azt ugyanakkor egyelőre a vállalat nem közölte, pontosan mikor lesz az iPhone és iPad tulajdonosok számára is kipróbálható a PWA-ba csomagolt játékstreaming szolgáltatás, ahogy fogalmaz, arra “néhány héten belül” számíthat a közönség.

Miután az Apple mobilos alkalmazásboltját annak rendkívül szigorú szabályzatával lényegében elbarikádozta a játékstreaming szolgáltatások elől, a szárnyait bontogató szegmens valamennyi szereplője PWA-khoz nyúl: korábban a Microsoft is ebbe az irányba indult el az xCloud kapcsán, illetve az Amazon nemrég bejelentett Luna szolgáltatása is webappként rajtol majd iOS-en. A megoldással a cégek több fronton is nyerhetnek, hiszen amellett, hogy továbbra is elérhetik az iOS-es játékosokat, az App Store megkerülésével a vaskos, 30 százalékos “Apple-adót” is megússzák a szolgáltatásokból befolyó bevételekből.

SSD Tárhely