A hálózatokat már a következő kihívásra kell felkészíteni

A hálózatokat már a következő kihívásra kell felkészíteni

Bizonyára sok tanulságot le lehet vonni a március óta Magyarország életét is jelentősen befolyásoló koronavírus-járvány digitalizációra gyakorolt hatásaiból, de annyi biztos, hogy mind az állami, mind pedig a vállalati szektorban, ha kényszerből is, de muszáj volt a sokszor régóta tervezett fejlesztéseket szinte azonnal bevezetni. Az Invitech ügyfélkörében is – legyen szó nagyvállalatokról vagy a kkv-szektor képviselőiről – természetesen rögtön megjelentek a különböző, adatforgalom-növekedést lehetővé tévő és azt eredményező igények. Megnyugtató volt látni, hogy milyen jól vizsgáztak távközlési hálózataink ebben az időszakban, persze, ebben nagy szerepe volt annak, hogy a rendszert megfelelő tartalékokkal építettük ki. Azonban már most tervezni kell a következő lépést, hogy a jövő kihívásainak is megfeleljünk.

Ehhez tudni kell azt is, hogy a távközlési szektorban akadnak olyan bővítések, amelyek pár nap vagy pár hét alatt véghez vihetők, egy következő szintet képviselnek a pár hónap alatt kivitelezhető – általában a központi hálózati elemeket érintő projektek –, majd pedig az akár 1-2 évet is igénylő hálózati infrastrukturális fejlesztések következnek. A járványhelyzet elején tapasztalt kapacitásbővítési igényeket a szolgáltatók viszonylag gyorsan le tudták reagálni, ez a terhelés nem roppantotta meg a hálózatokat. Annak pedig mindenki örül, hogy az infrastruktúra, a távközlési rendszerek nemhogy problémát okoznának a járványhelyzetben, hanem sokszor a megoldást jelentik. Ahhoz viszont, hogy minél nagyobb sávszélességet érjünk el, optikai hálózatokra van szükség, máshogyan nem megy. Azonban ez az egyik leginkább idő- és forrásigényes fejlesztés, ilyenkor évekre kell előre gondolkodni, és úgy fejleszteni, hogy akár egy 20-30 százalékos, hirtelen kapacitásnövekedés se terheljen túl semmilyen hálózatot.

„A távközlési hálózatokat érő terhelés szempontjából szerintem most már nemcsak a járvány különböző hullámaira kell készülnünk, hanem a technológiai áttörésekre is. Például egy teljes mértékben kiépült, 5G-s hálózat sokkal nagyobb terhelést fog eredményezni, mint az, hogy a munkavállalók jelentős része home office-ból dolgozik, vagy hogy streaming-szolgáltatásokat vesz igénybe. Az új technológiák – mint az 5G, a WiFi 6 vagy WiFi 7 – érkezésével azonban egy-egy felhasználó, illetve adott esetben egy gép vagy egy szenzor nagyságrendekkel több adatot tud majd fel- vagy letölteni a hálózatból. Mi ezekre a nagy technológiai ugrásokra készülünk, ezzel összhangban fejlesztjük optikai hálózatunkat”, jegyezte meg Kis Albert, az Invitech infrastruktúra és társszolgáltatói vezérigazgató-helyettese.

Nagyon nehéz pontosan meghatározni a várható adatmennyiséget és sávszélesség-igényt, illetve hogy a felhasználói szokások mennyiben fognak változni, de ez az iparág mindig is gyorsan változó és növekvő igényeket szolgált ki, és erre számítunk a jövőben is. Legyen szó világjárványról vagy bármilyen más extrém helyzetről, a távközlési rendszerekre, a széles sávú és nagy kapacitású internetszolgáltatásra alapvetően nagy szükség van, az ezt biztosító hálózatok folyamatos fejlesztése, bővítése pedig elengedhetetlen a társadalmi és gazdasági felzárkózáshoz.

Domain regisztrálás