A Benelux államokból is kiszorulóban a Huawei

A Benelux államokból is kiszorulóban a Huawei

Egy héten belül három, a Benelux államokban működő mobilszolgáltató is bejelentette, hogy a most véget ért 5G-s mobilhálózati elemekre kiírt tendereztetési folyamat eredményeként az új generációs hálózatok kiépítését és üzemeltetését illetően nem kíván együttműködni korábbi partnerével, a kínai Huawei Technologies-zel. Bár az érintett országokban – egyelőre – nincs kormányzati szintű szabályozás a telekommunikációs hálózatok beszállítói körének meghatározására, a helyi szolgáltatók döntésére minden bizonnyal jelentős hatást gyakorolt az Egyesült Államok felől érkező óriási diplomáciai, politikai nyomás, illetve általában a Huawei jövőbeni pozícióit negatívan befolyásoló amerikai korlátozó intézkedések.

A sort múlt héten a belga piac két legnagyobb szereplője, az egymással korábban hálózatmegosztási megállapodást kötött Orange és Proximus nyitotta, a két cég október 9-én jelentette be, hogy a Huawei helyett a finn Nokia építheti ki a közösen használt 5G-s hálózatot. A belga piac harmadik szereplője, a Liberty Csoporthoz tartozó Telenet várhatóan csak jövőre zárja le az 5G-s tenderét.

huawei_nokia

A két belga operátor döntése megtöri az eddigi teljes kínai hegemóniát a többek közt a NATO és az EU központi apparátusának is otthont adó ország rádiós hálózataiban, egyben jelentős győzelemnek számít a Nokia számára, mely saját bevallása szerint tizenhét éve próbált bejutni valamelyik belga mobilszolgáltatóhoz – egészen eddig sikertelenül. A szolgáltatók 5G-s maghálózatát ugyanakkor a legnagyobb európai rivális, a svéd Ericsson szállíthatja majd.

Szintén a svédek győzelmével zárult a holland KPN 5G-s maghálózati tendere a héten. A cég jelenleg szintén a Huawei berendezéseire építi hálózatát, ám már tavaly közölte, hogy a soron következő tenderre meg sem kívánja hívni a kínai gyártót. A két jelölt így jobbára az Ericsson és a Nokia maradt, végül előbbi ajánlata lett a befutó. Az üzletek anyagi részleteit sem Belgiumban, sem Hollandiában nem hozták nyilvánosságra. 

SSD Tárhely