8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

Már világszerte elérhető a BBC apró szerkezetének frissített változata, mellyel a legkisebbek sajátíthatják el a programozási szemlélet alapjait. Ez nem csak annak hasznos, akiből programozó lesz.

A Micro:bit egy tenyérben elférő eszköz, ami LED lámpákat, valamint különböző érzékelőket tartalmaz. A gyerekek négy programozási nyelv közül választhatnak, hogy melyikkel írnak parancsokat a kütyünek – böngészőben, esetleg mobilra vagy táblagépre készült alkalmazásban –, amit aztán át kell tölteniük a készülékbe, hogy az végre tudja hajtani a feladatot. Ez lehet egy üzenet vagy alakzat megjelenítése, vagy más hasonló feladat. A BBC évekkel ezelőtt úgy döntött, minden, 11. életévét betöltött brig gyereknek küld egyet a Micro:bit-ből, hogy segítse az egyre több munkakörben hasznos algoritmikus szemlélet kifejlődését.

[Az ország, ahol a közmédia egy kütyüvel megfejti a munkaerőpiacot]

A 2015-ben útjára indított projekt a BBC szerint mára ott tart, hogy a világ több mint 60 országában mintegy 25 millió gyerek használja a kütyüt. A programot azóta a Micro Bit Educational Foundation nevű alapítvány koordinálja.

Az idei, új modell továbbra is egy miniatűr egység, ugyanakkor van már rajta hangszóró és mikrofon is, illetve a mesterséges intelligencát és a gépi tanulást is használhatjuk vele.

A készülék jobb processzort és több memóriát kapott, emellett van rajta egy érintésérzékelő is. Az alapítvány azt tervezi, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel 5000 darabot oszt majd szét a brit családok között, hogy ezzel segítse az otthoni oktatást. A készüléket 11,5 fontért kínálják, Magyarországon 6-8000 forint körüli összegért lehet beszerezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely