51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

1969. október 29-én küldték el az első jelet az internet elődjének számító ARPANET-en, de a művelet csak félig minősült sikeresnek. A folyamat egy dolog miatt viszont mégis hangsúlyos: ettől a pillanattól számítjuk az internetes kapcsolat létezését, mely éppen ma 51 esztendős. Az újabb mérföldkő apropóján érdekes statisztikákat mutatunk.

Ma lett 51 éves az internet. A világháló ősének számító ARPANET-en (az amerikai tudományos intézetek közt kialakított számítógép-hálózaton) ugyanis pontosan ennyivel régebben, 1969. október 29-én küldtek el egy számítógépről egy pár betűből álló üzenetet. A feladó a Kaliforniai Egyetem volt, a címzett az 500 kilométerre lévő stanfordi csapat. A szöveg pedig a LOGIN, ám ebből csak a “LO” ment át, a rendszer ezután összeomlott. Ami azonban utána kezdődött, már sokkal fontosabb:

ezt a pillanatot tekintik az internet megszületésének.

A hálózat olyan gyorsan bővült, hogy 1977-re már 100 csomópont között zajlott aktív kapcsolat, 1989-ben már százezren, a kilencvenes évekre pedig egymillióan használták. Utóbbi időpont Magyarország életében is fordulópontot jelentett: 1991-ben mi is csatlakoztunk az internethez, mely még később valódi információs szupersztrádává nőtte ki magát, az olyan hangsúlyos szolgáltatásokról, mint a Facebook vagy a YouTube már nem is beszélve.

Az internet ez irányú változását/fejlődését évek óta követő SocialMediaToday szerint napjainkban minden percben 147 000 új fotó kerül fel a Facebookra, percenként 319 ember regisztrál a Twitterre, minden percben 347 222 új Instagram-történetet (Stories) osztanak meg, a youtuberek pedig minden percben 500 órára elegendő új videót töltenek fel a platformra. Ez természetesen csak egy kis szelete a hálózaton zajló, óriási ütemű (online) kommunikációnak. Íme a többi a Domo segítségével összeállított adathalmazból:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely