2455 embert túl hamar engedtek ki a karanténból, 4775 brit pedig otthonában ragadt egy szoftverhiba miatt

2455 embert túl hamar engedtek ki a karanténból, 4775 brit pedig otthonában ragadt egy szoftverhiba miatt

A brit koronavírus-statisztikát megbolondító Excel-ügy után újabb kellemetlen hibára bukkantak: 7230 embernél rosszul szabta meg a program a karanténban maradás határidejét.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A koronavírus-járvány terjedését akkor lehet az egyik leghatékonyabb módon megfékezni, ha a fertőzöttek, vagy az azokkal kontaktáló személyek karanténba vonulnak. Ezt segítik azok a kontaktkövető szoftveres megoldások, amelyek megmondják a felhasználóknak, meddig kellene elszigetelniük magukat másoktól. Az Egyesült Királyságban használt megoldásnál azonban egy kis hiba csúszott a rendszerbe.

A Sky News beszámolója szerint 7230 emberrel közölt hibás adatot a szoftver azzal kapcsolatban, hogy meddig kellene még karanténban maradniuk. A BBC-nek az Egészségügyi Minisztérium megerősítette a hírt, ám hozzátették: később minden érintettet megkerestek a helyes információval.

A jelentés szerint a többségüknek (4775 főnél) hosszabb karantént rendelt el a program a kelleténél, 2455 ember azonban hamarabb hagyta el azt, mint megtehette volna. Ez azért is komoly probléma, mert ők potenciálisan még fertőzhettek – ha valóban fertőzöttek voltak, nem pedig csak kontaktszemélyként kerültek karanténba. A hibát október 22-én fedezték fel a szoftverben, és október 27-ig tartott, mire sikerült kijavítani.

Az Egyesült Királyságban nem ez az első ilyen baki, amit elkövettek. Október elején “találtak” 16 000 koronavírusos beteget, miután megtanulták használni az Excelt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely