100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

A Facebook újabb pert indított egy, a platformjával visszaélő személy ellen. Az illető lopott képekből és videókból építette a maga kis Instagram-birodalmát — anélkül, hogy erre engedélyt kért és kapott volna.

A Facebook pert indított egy török származású programozó ellen, aki lopott képekből és videókból próbált felépíteni egy második Instagramot. Ensar Sahinturk ehhez az igazi képmegosztón lévő (nyilvános) profilokat használta, melyekről adatokat lopott, hogy az így keletkező csomaggal saját oldalát bővítse.

A Facebook szerint a programozó nem is egyetlen portált hozott létre, egy egész hálózatot működtetett.

A Facebook közleményében arról tájékoztatott, hogy Sahinturk több mint 100 ezer nyilvános Instagram-fiókból lopkodta össze a képeket és videókat, anélkül, hogy ehhez a szolgáltatást tulajdonló Facebooktól vagy a felvételek tulajdonsaitól engedélyt kért és kapott volna. A klónozott oldalakon rá is lehetett keresni az adott profilhoz tartozó képekre és videókra, illetve az is látható volt, hogy azok hol készültek, és milyen kulcsszavakat társítottak hozzájuk.

A Facebook gyakorta perel be követőkkel üzérkedőket is, vagyis olyan szolgáltatások üzemeltetőit, akik pénzért extra követőket tesznek egy profil mögé, hogy az értékesebbnek tűnjön. A lájkbiznisz ugyancsak tiltott a képmegosztónál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

SSD Tárhely